Om mysteriet anaplasma

2016-05-31 17.53.23Några dagar efter vårt besök hos Per ringer William. Provsvaren visar att Huliganen har eller haft haft en kraftig infektion av anaplasma. Värdena är ”skyhöga”. För första gången blir jag helt stum. Jag hade väntat mig många saker men jag hade inte väntat mig en infektion.

Jag vet ingenting om anaplasma, eller väldigt lite i alla fall. När William säger det i telefonen får jag ett vagt minne om att vi testat Huliganen förut. Snart klarnar det.

Den 29 maj 2015 fick Huliganen oförklarligt hög feber och rörde sig jättekonstigt. Tempen gick upp fort, från drygt 38, till 39 och vidare mot 40 grader. Jag ringde ut veterinären akut. Huliganen stod med huvudet in i boxväggen och bara hängde. Veterinären gav honom Metacam intravenöst och febern vände. Hon tog också ett blodprov för akut anaplasma, som jag själv körde till SVA morgonen därpå. Provet visade inga tecken på anaplasma och Huliganens reaktion förblev ett mysterie. Han var som vanligt redan dagen efter och vi fick rådet att vila någon vecka och sedan köra på som vanligt.

I november 2015 började Huliganen andas konstigt. Från att ha gått ute på lösdrift hade Huliganen stallats in och börjat stå på halm. Även grovfodret lämnade mycket att önska rent hygeniskt, så en snabb analys var att miljön gett honom andningsproblem. Han andades som om han varit ute på intervallträning bara av att gå från stallet ner till ridhuset, en promenad på 200 meter. Jag ringde till kliniken och fick tid hos en luftvägsexpert. Huliganen visade lindrigt höjda värden på de prover som togs från hans luftvägar. Eftersom ingen annan rimlig orsak fanns, diagnoserades han med bronkit. Vi åkte hem och släppte tillbaka Huliganen ut på lösdriften samt bytte vårt hö mot hösilage. Problemen avtog och han fick återgå till dagligt arbete.

Granulocytär anaplasmos är en fästingburen sjukdom. Symtom vid akut granulocytär anaplasmos hos häst:

  • Hög feber.
  • Nedsatt allmäntillstånd och aptit.
  • Svullnad i benen.
  • Rörelsestörningar och ovillighet att röra sig.
  • Ökad hjärt- och andningsfrekvens.
  • Ikterus (gulaktiga slemhinnor) kan förekomma

Det finns inga vetenskapliga belägg (evidens) för att akuta, obehandlade fall av anaplasmos skulle utvecklas till kroniska former av sjukdom hos häst. Hos hästar som försöksinfekterats och inte antibiotikabehandlats har bakteriens DNA kunnat påvisas i blodet en tid efter infektionstillfället, men  hästarna visade inga symtom (Franzén med flera, 2005). I en annan studie fanns inte heller någon koppling mellan förekomst av specifika antikroppar mot A. phagocytophilum i blodet hos hästar och problem som hälta, stelhet, ovillighet vid ridning, trötthet eller andra sjukdomssymtom (Egenvall med flera, 2001). Det  saknas alltså grund för att ställa diagnosen ”kronisk anaplasmos” på häst.”

Ovan text kopierad från SVA:s hemsida: http://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/granulocytar-anaplasmos-hos-hast

Okej. Så Huliganen har höga värden av antikroppar till en infektion som man inte vet om den finns i kronisk form. Man vet heller inte om det är värt att behandla en häst som inte längre visar akuta symptom. I min journal står att hästen är slö och har ett påverkat rörelsemönster. Försäkringsbolaget ger avslag för att ersätta behandling på de premisserna då man inte kan bevisa att hästen faktiskt har en aktiv infektion i kroppen.

Jag är bara hästägare. Jag läser på men jag vet ändå inte riktigt vem jag ska lyssna på. Det låter ju onekligen som att Huliganen hade ett akut fall av anaplasma den 29 maj, men det blodprovet säger att han inte hade det. I december tog vi inget blodprov, men då hade han heller ingen feber. Jag kommer aldrig få veta när han fick infektionen eller om den ens påverkat honom. Allt jag vet är att han har utvecklat antikroppar mot den och att Per ansåg det värt att behandla honom.

Vi behandlar alltså Huliganen utan försäkringsbolagets inblandning. Det är ingen dyr behandling. Jag vill få hem en häst med ett blankt papper, utan kansken. Jag blir rekommenderad att ta ett nytt blodprov efter 2 månader för att se hur han svarat på behandlingen, men jag låter bli. Jag förstår inte vilken information det ska ge oss och Huliganen visar inga symptom på infektion.

Helvete, vad det ska vara svårt att vara hästägare.

 

Mer att läsa:

Fästingburna sjukdomar, får hästar det?”, HästSverige

Anaplasmos hos häst – svensk studie”, HästSverige

Granulocytar anaplasmos hos häst”, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.