Om att lägga träningsschema

Google Calendar blir min bästa vän. Jag ägnar timmar åt att pussla med Huliganens träningsschema. Det är ingen överdrift. Vi är som bekant fyra personer som rider en och samma häst. Inte nog med det. Det är en häst jag har en målbild för, med flera viktiga kriterier som ska uppfyllas längs med vägen.

Jag tänkte förklara hur jag gör när jag lägger vårt träningsschema.

Allt börjar med en nulägesanalys. Hur är Huliganens form? Hur mycket tid har var och en av oss att lägga i stallet den kommande månaden? Nulägesanalysen kombineras av en analys kring kort- och långsiktiga mål. Vad är våra mål och vilka pusselbitar bör vi fokusera på den här månaden? Finns det utrymme för utveckling eller är det här en månad då vi behöver fokusera på att stabilisera, bygga grunder eller rent av rehabilitera?

När vi flyttar till Stensunda är Huliganen för fet igen. Ett par veckors lägre intensitet i motionen har satt sina tydliga spår. Det är tröttsamt, men hoppfullt, för nu är första gången på flera år vi har möjlighet att korrigera hans foderstat utan att anpassa oss till andra hästars behov. Och äntligen har vi träningsmöjligheterna vi längtat efter.

Huliganens långsiktiga mål är att vara kapabel att VM-kvala i WE 2025. Dvs målet är att komma upp i klasserna i WE. För att nå dit delar vi upp det stora målet i smådelar. Vad behövs för att lyfta oss från Lätt C till Lätt B och vidare till Lätt A?

I maj, just efter vi flyttat, ger vi Huliganen ett par lugna veckor för att acklimatisera sig. Då fokuserar vi på mycket skritt ute, gärna två pass om dagen de dagar vi får ihop tiden. Skritten är bra för fetförbränningen och skonsam även då han väger mer än önskat. Först i juni börjar vi öka intensiteten.

I vårt träningsschema färgmarkerar jag dagarna efter vem som har ansvar för hästen dag för dag. Vi använder Google Calendar med en gemensam kalender så att alla kan se och ändra vid behov. Efter avslutat pass för vi in anteckningar i kalendern om hur passet känts och utformats.

Vi planerar en månad i taget. I teamet har vi som rider olika roller med olika fokus. Vi börjar med att dela upp dagarna efter vem som kan rida vilka dagar. Vissa dagar går Huliganen dubbla pass. Vilodagar har han bara när ingen av oss har möjlighet att rida. Återhämtningsdagar har han dock många, där han enbart skrittas eller promeneras.

När jag vet vem som kan rida vilken dag, lägger jag träningsschemat. Ibland får jag lov att byta runt dagarna för att schemat ska bli optimalt, men oftast går det att lösa så att alla blir nöjda med sina dagar.

Det viktigaste när jag lägger schemat är att rätt pass hamnar i följd efter varandra. Vissa pass måste alltid följas av återhämtning, så som styrka och konditionspass. Dubbla pass behöver vara lågintensiva. Underlag och utrustning måste varieras. Några av dagarna ska vara avsuttna för att vila ryggen, några bettlösa, några stimulerande för huvudet och andra utmanande för kroppen.

I juni rider jag med fokus på tekniken i WE. Det var länge sedan vi red teknikbana så jag vill lägga fokus på att lära oss momenten ordentligt. Då arbetar vi mest med koordination och precision. Carro, som varit borta ett tag, lägger fokus på att stämma av dressyren och bygga upp den styrkan som krävs för att så småningom öka svårighetsgraden. Felicia rider konditionspass och Alexandra hjälper till att ta ut honom på lättsamma pass mellan de tyngre fyspassen.

Varje dag och varje pass ska ta oss ett litet steg närmare att nå våra långsiktiga mål. Hård men skonsam träning, för en hållbar och stark häst!

Behöver du hjälp att lägga ett träningsschema för din häst?

Träning kan vara antingen uppbyggande eller nedbrytande. Jag hjälper gärna till att sätta mål, inspirera och vägleda hur du planerar din hästs träning så den blir uppbyggande. Med rätt planering och medvetna val bygger man starka, hållbara hästar!

Intresserad? Skicka mig ett mejl på matilda@huliganen.se

En reaktion på ”Om att lägga träningsschema

  1. Lina-Louise skriver:

    Hej Matilda! Kul att du flyttat till Stensunda! Jag har stått där flera år, men flyttade för ca ett år sedan nu. Jag är bra kompis med Annika som har Prisma (Prisma är på bete tillsammans med min häst nu :-)). Jag har följt Huliganens blogg länge, och tycker du skriver jättebra. Själv kämpar jag på med kombinationen att ha råd med allt jag vill göra i livet (typ jobba mindre och rida mer), och har en blogg kring mina funderingar om privatekonomi när man har häst. Välkommen att hälsa på om du har lust, och lycka till med Huliganen :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.